THE MAG Junior 2024 – Tineri din Bulgaria, România și Franța ne spun cum vor să trăiască în lume

Prin MAG Junior 2024, Action Education dorește să promoveze exprimarea tinerilor care trăiesc în locuințe precare, susținuți de partenerii noștri din Europa: Médecins du Monde în Bulgaria, Stea în România și CL.A.S.S.S.E.S. în Franța.

Pentru a-i ajuta pe tineri să se exprime și să își dezvolte bunăstarea psihosocială, o condiție importantă pentru învățare și pentru succesul social și profesional, i-am invitat pe partenerii noștri să organizeze ateliere de lucru pe tema „Habitons le monde!” („Să trăim în lume!”) cu sprijinul unor artiști și profesioniști la alegere (realizatori video, fotografi, creatori de podcast-uri, ilustratori).

Sunteți un lucrător de tineret sau un profesor care lucrează cu tineri cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani? Vă putem oferi posibilitatea de a realiza activități legate de tema MAG Junior: Să locuim în lume! La fel ca și « locuitorii » din MAG Junior 2024, dați-le o voce prin activități creative, cum ar fi interviurile creative! 

Și dacă a locui în lume ar însemna să te exprimi, să te conectezi cu ceilalți!

Bulgaria – Prin experimentare, creație și comunicare, tinerii din Nadezhda, susținuți de Médecins du Monde, își dezvoltă cunoștințele, abilitățile și know-how-ul, consolidându-și astfel puterea de a acționa.

Bulgaria

Nadezhda este un cartier marginalizat al orașului Sliven din Bulgaria. Este legat de restul orașului printr-un tunel care trece pe sub linia de cale ferată. Majoritatea locuitorilor săi trăiesc în condiții precare. Copiii nu dispun de locuri sigure în care să se adune și să se joace între ei.

Din 2021, Action Education a lucrat în parteneriat cu Médecins du Monde Bulgaria pentru a dezvolta proiectul POWER (People Organized Working for their Empowerment and their Rights), conceput pentru a le da putere locuitorilor din Nadezhda. Zilnic se desfășoară activități educaționale și psihosociale cu copiii și tinerii din zonă. În cadrul inițiativei « Locuind în lume », adolescenții și-au exprimat opiniile cu privire la mediul înconjurător în cadrul unor ateliere de fotografie și și-au dezvoltat abilitățile de interacțiune prin participarea la sesiuni de circ social.

 

Și dacă a locui în lume ar însemna să fii informat!

România – Tinerii din Sǎtmǎrel însoțiți de Stea creează și se informează pentru a-și dezvolta abilitățile sociale. 

România 

Din 2004, Stea lucrează în Satu Mare, România, pentru incluziunea socială și educațională a membrilor populației care trăiește în condiții precare, inclusiv populația de etnie romă din Sǎtmǎrel, un cartier marginalizat al orașului. Action Education susține Stea în activitatea sa din 2018.

Pentru a dezvolta stima de sine, încrederea în sine și, in fine, puterea de acțiune individuală și colectivă, tinerii din Sǎtmǎrel au fost însoțiți în contribuțiile lor la acțiunea „Habitons le monde!” („Să trăim în lume!”) de un jurnalist și un videograf. Ei au participat la ateliere de jurnalism pentru a înțelege mai bine opțiunile de carieră pe care le au după terminarea școlii gimnaziale. Prin realizarea și difuzarea de mini-reportaje sub forma unor interviuri, acești tineri devin purtători de cuvânt pentru alți tineri care doresc, de asemenea, să se informeze despre posibilele trasee școlare și profesionale.

 

Și dacă a pune întrebări ar fi un pic ca și cum ai trăi în lume!

Franța – Tinerii care locuiesc în zona metropolitană Lyon, sprijiniți de C.L.A.S.S.E.S., își pun întrebări despre viitorul lor profesional pentru a-și găsi locul.

Franța

Din 2020, Action Education sprijină și colaborează cu C.L.A.S.S.S.E.S. (Collectif Lyonnais pour l’Acces à la Scolarisation et le Soutien aux Enfants des Squats), care ajută copiii care locuiesc în mahalale, în squaturi sau în locuințe temporare să aibă acces la școlarizare.

O echipă, sprijinită de ilustratori și de un creator de podcasturi, a condus ateliere de lucru în care tinerii au fost îndrumați în formularea întrebărilor și în pregătirea și realizarea interviurilor cu profesioniști. 

 

Cu sprijinul :

Logo Médecins du Monde Logo ClassesLogo Stea

Logo cofinancé par l'UElogo fondation du crédit mutuel pour la lecture

Sur le même thème :

Les projets liés :

fr_FR